Motor na bioCNG s velkou budoucností (se zdrojem zeleného bioplynu z našich MOBPS z odpadů, pro meziměstkou nákladní a autobusovou dopravu)

23. 9. 2024 | Aktuality

V současné době existuje mnoho modelů automobilů, které jezdí na zemní plyn, protože se ukázal jako spolehlivý a dostupný zdroj energie. Navíc je zcela kompatibilní s novými ekologickými normami, jejichž požadavky se snaží zlepšit kvalitu ovzduší a snížit emise.

Ve srovnání s naftou nebo benzínem zelený zemní plyn produkuje minimální množství emisí a částic do životního prostředí. Další z jeho vynikajících vlastností je, že se snadno vyrábí z odpadních surovin, protože nejde o nic jiného než o ekvivalent zemního plynu, který se následně stlačuje na tzv. bioCNG (nebo zkapalňuje na tzv. LNG ale za podstatně vyšších provozních nákladů).

Je zřejmé, že doprava bude řešena 3 způsoby a to:

  • na malé vzdálenosti budeme jezdit elektro a vyvádět emise mimo město
  • na střední, meziměstské vzdálenosti budeme jezdit na dostupné bioCNG palivo (transportní firmy, provozovatelé autobusů, zemědělská technika)
  • na vzdálenosti okolo 1 tis. km se bude jezdit na LNG (ale dráž)

Pokud byste opravdu chtěli platit 200 Kč za litr paliva, využijete ta nová syntetická. Podobná neefektivita se vztahuje i na motory na vodík (investičně i provozně).

Základní otázkou pro EGD (Evropský Green Deal) je kde vzít zelený biometan pro motory vyráběné či transformované na bioCNG zdroj enegie. Zdrojů není moc a moc jich nebude, řešením jsou MOBPS Bert EU+ u našich zákazníků.

Více k tématu se můžete dozvědět z následujících článků: